Novice

 • Snemalno popotniška odprava "Velikani Himalaje" v čevljih Alpina

  Snemalno popotniška odprava "Velikani Himalaje" v čevljih Alpina

  08.10.2013

  Alpina je podprla večletni projekt snemanja dokumentarnih filmov iz serije Velikani Himalaje, ki ga vodi slovenski alpinist Viki Grošelj v organizaciji Planinske zveze Slovenije in v sodelovanju z RTV Slovenija.  

  V letu 2013 slovenski gorniki praznujejo nekaj pomembnih  obletnic. Obeležili so 120-letnico Planinske zveze Slovenije ter 120-letnico Planinskega društva Ljubljana – Matica in Planinskega društva kamnik pa tudi 50-letnico Komisije za odprave v tuja gorstva PZS. Slovenski alpinist, pedagog in pisatelj Viki Grošelj po uspešni realizaciji že trinajstih dokumentarnih filmov iz serije Velikani Himalaje, ki jih pripravlja v sodelovanju s PZS in z RTV Slovenija, za letošnjo jesen načrtuje dokončanje še  zadnjega - štirinajstega filma izmed velikanov Himalaje, in sicer o 8091 metrov visoki Annapurni.  V letu teh pomembnih obletnic bo tako dokončana tudi TV serija Velikani Himalaje.

  Dolgoletno sodelovanje Alpine s Planinsko zvezo Slovenije sega že v leto 1975 in se uspešno  nadaljuje preko posameznih projektov.  Med zadnje lahko štejemo 30. obletnico prvega jugoslovanskega in s tem tudi slovenskega vzpona na  Mount Everest, ko se je aprila 2009, 10 alpinistov iz 25-članske odprave, ki je leta 1979 s Tonetom Škarja, Andrejem Štremfljem, Nejcem Zaplotnikom, Stanetom Belakom in Stipetom Božičem osvojila vrh najvišje gore, v Alpininih čevljih ponovno odpravilo na pobočja Mount Everesta.  

  30. obletnica vzpona na Mount Everest je bila hkrati tudi praznik razvoja alpinistične obutve v Alpini. V zadnjih tridesetih letih je Alpina vseskozi posvečala svojo pozornost razvoju kakovostnih  in vzdržljivih materialov  ter alpinistične obutve, s katero se lahko postavi ob bok svetovnim proizvajalcem alpinistične opreme.

  Leta 2010 je Alpina podprla snemalno popotniško odpravo pod vodstvom Vikija Grošlja, Nepal Tibet 2010, ki je bila ena izmed 14 odprav večletnega projekta Velikani Himalaje. Štirinajst delov TV-serije Velikani Himalaje pripoveduje zgodbo o slovenskih vzponih - tako o trenutkih zmagoslavja kot o trenutkih obupa in o tragedijah na gorah sveta, ki presegajo višino 8.000 metrov.

  Viki Grošelj s snemalcem Sandijem Kelneričem in sodelavci, oktobra letos odhaja v Nepal na območje Anapurne po nove materiale za dokončanje še zadnjega izmed 14 filmov TV serije,  o 8091 metrov visoki Annapurni.  Celotno ekipo bo tudi tokrat na poti spremljala Alpina. Njihovo zaupanje vsekakor pomeni potrditev za Alpino, da je pri razvoju in izdelavi vrhunskih alpinističnih čevljev uspešna, saj so zaradi kakovostnih materialov, inovativnih pristopov in nove tehnologije primerni tudi za najzahtevnejše terene  in jih za vzpone uporabljajo tudi izkušeni alpinisti.

  Srečno!