Novice

 • Čevljarska zbirka v Žireh

  Čevljarska zbirka v Žireh

  31.07.2012

   

  »Lepšega pač ni na svetu, kot je naš čevljarski stan«

   

  Aprila letos je Muzejsko društvo Žiri odprlo prenovljeno čevljarsko zbirko v stari šoli v Žireh.

  Izdelovanje obutve ima na Žirovskem že zelo dolgo zgodovino, prvo razstavo o žirovskem čevljarstvu pa si je bilo mogoče ogledati leta 1948, ko so bili odprti novi prostori Tovarne obutve športnih čevljev, ki se je kasneje preimenovala v Alpino. Razstave o razvoju čevljarstva si je na dan otvoritve ogledalo  okrog tri tisoč ljudi. Čevljarji, ki so tudi dve ure čakali, da so prišli do razstavnega prostora, so si z začudenjem ogledovali nove svetle delavnice s parketom, belimi stenami, s tekočim trakom in pridobitvami moderne tehnike.

  Prenovljena čevljarska zbirka je danes urejena v stari šoli, kjer je Muzejsko društvo Žiri aprila letos odprlo drugi del razstave posvečene tovarni Alpina. Zbirko z naslovom »Lepšega pač ni na svetu, kot je naš čevljarski stan« je postavila etnologinja Tita Porenta. Alpina je spomladi praznovala petinšestdeseto obletnico delovanja in ta del razstave je posvečen njenemu razvoju in blagovni znamki, predvsem na področju smučarske in tekaške, pa tudi pohodne in modne obutve.

  Čevljarstvo na Žirovskem je razcvet doživelo po prvi svetovni vojni, kar je na razstavi predstavljeno z rekonstrukcijo ene izmed takrat številnih delavnic. Prikazana je tudi organiziranost delavnic v čevljarske zadruge s katerimi so premagovali konkurenco na takratnem jugoslovanskem trgu. Tako imenovani vajeniški kot pa ima dvojni namen: prikaz dela vajencev in preizkus znanja osnovnih čevljarskih opravil.

  Čevljarska zbirka je vsekakor zanimiva za ogled in kadarkoli vas bo pot zanesla v Žiri, vas vljudno vabimo, da si jo ogledate.