Novice

 • Viki Grošelj že štirideset let zaupa alpininemu 'gojzarju'

  Viki Grošelj že štirideset let zaupa alpininemu 'gojzarju'

  11.04.2017

  PREČENJE NEPALSKE HIMALAJE V ČEVLJIH ALPINA

  Uspešen in karizmatičen alpinist Viki Grošelj  se je pred kratkim vrnil iz še ene etape svojega življenjskega projekta 'Prečenje Nepala', kjer ga je na vseh poteh spremljal tudi tradicionalni žirovski gojzar.

  Svoj prvi vzpon na Mount Everest je s prvo jugoslovansko odpravo opravil že leta 1979 v posebej oblikovanih alpininih čevljih, prilagojenih za tamkajšnje ekstremne razmere. S prečenjem Himalaje, natančneje nepalskega dela, se ukvarja že skoraj celo življenje. Prehoditi in preplezati devetsto  kilometrov zračne dolžine, tako v smeri vzhod - zahod, kot tudi sever – jug,  je zanj največji podvig v celotnem gorniškem delovanju. Na vzhodu ga je začel na vrhu 8586 metrov visoke Kangčendzenge, preko katere poteka meja z Indijo. Na severu pa na vrhu 8481 metrov visokega Makaluja, ki meji na Kitajsko. Najbolj južno točko je dosegel marca letos, ko je prehodil še zadnje kilometre do mesta Jogbani na meji z Indijo. Na poti proti zahodu se je povzpel še na osemtisočake Lotse, Everest, Čo Oju in Manaslu. Spodbudno je, da je osvojil že vse najvišje vrhove nad šest, sedem in osem tisoč  metri, od jeseni 2016 pa se ukvarja še s tehnično manj zahtevnimi deli poti, ki ne bodo presegli višine pet tisoč metrov. Zato bo, brez dvoma, to izjemno zahtevno pot v nekaj naslednjih letih uspešno pripeljal do konca.  Konec marca se je Grošelj vrnil iz Nepala, kjer je povezal dele manjkajočih etap na področjih Solukhumbu, Bhojpur, Dhankuta, Sunsari in Sindupalchok.

  »Veseli nas, da lahko Alpina s svojimi inovativnimi in kakovostnimi izdelki poleg številnih pohodnikov 'obuje' tudi najzahtevnejše uporabnike,« je povedal direktor divizije šport, Boštjan Lukančič. »Ponosni smo na tradicijo žirovskega gojzarja, ki je že pred skoraj štiridesetimi leti osvajal najvišje vrhove sveta, hkrati pa zelo intenzivno delamo na razvoju novih uporabniških rešitev. Prihodnost pohodne obutve Alpina je usmerjena v razvoj, ki bo Alpini omogočil vstop na tuje trge,« je o razvojnih načrtih povedal Klemen Tratar, produktni vodja. »Z žirovsko tovarno Alpina sem povezan vse svoje gorniško življenje. V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so bile njihove slavne gojzerice – planinski čevlji tako rekoč zakon. Bile so izvrstno, univerzalno obuvalo in v njih so nam uspevali imenitni vzponi v naših gorah, Dolomitih in celo Centralnih Alpah z Mont Blancom na čelu. Alpinin udoben, topel, robusten čevelj z gumijastim, Vibram podplatom je bil vso mladost  in je še danes nepogrešljiv del moje gorniške obutve,« se spominja Viki Grošelj.

  Sedemdeset let, sedemdeset kilometrov po Sloveniji

  Aprila letos bo Alpina obeležila sedemdeset let delovanja. Prvi čevelj, narejen v Alpini, je bil  'gojzar', zato v sodelovanju z Vikijem Grošljem pripravljamo pohodniški izziv pod imenom '70 kilometrov po Sloveniji', s čimer projekt 'Prečenje Nepala' simbolično nadaljujemo  s pohodi po Sloveniji.