Novice

  • Tekmovalni čevelj za smučarski tek Alpina dobil svoje mesto na poštni znamki

    Tekmovalni čevelj za smučarski tek Alpina dobil svoje mesto na poštni znamki

    13.10.2015

    Tekmovalni čevelj za smučarski tek Alpina dobil svoje mesto na poštni znamki

    Tekmovalni čevelj za smučarski tek Alpina Elite ESK PRO, ki je v karavani smučarskega teka in biatlona že osvojil najvišja odličja, je letos osvojil tudi mesto na priložnostni poštni znamki 2015 in sicer v seriji Slovensko industrijsko oblikovanje.

    Tekmovalni čevelj za tek na smučeh Elite ESK PRO je rezultat petnajstletnega sodelovanja Alpine z oblikovalci Studia Miklavc in je že peta uspešna generacija enega globalno najprepoznavnejših slovenskih izdelkov. Pri razvoju te generacije čevljev je bil med številnimi različnimi strokovnjaki ključen ožji tim: Robert Križnar (Produktni vodja/Alpina), Oton Žakelj (Konstrukcija/Alpina) ter Jure Miklavc (produktno oblikovanje/Studio Miklavc) in Silva Cimperman (oblikovanje produktne grafike/Studio Miklavc).

    Poleg tega je čevelj Elite ESK PRO rezultat dolgoletnega razvoja, znanja in izkušenj v izdelovanju športne opreme, ki jih podjetje Alpina že vrsto let vztrajno in odločno pridobiva tudi s pomočjo tesnega sodelovanja alpininih strokovnjakov z vrhunskimi smučarji tekači in biatlonci iz tujine.

    Tekmovalni čevelj ESK PRO je v karavani smučarskega teka in biatlona dosegel zavidljive uspehe. Z njim je tekmovalo in zmagovalo  več svetovno najuspešnejših športnikov. Spomnimo se slovenskega biatlonca Jakova Faka, švedskih tekmovalcev Johana Olssona in Charlotte Kalle, Norvežana Erika Brandsdala, ruskega tekača Maxima Vylegzhanina in še mnogih drugih. Vsak od njih je najmanj enkrat v čevljih Alpina ESK PRO tudi stopil na zmagovalni oder. Na olimpijskih igrah v Sochiju leta 2014 so tekmovalci z Alpininimi čevlji dosegli že 12 olimpijskih medalji, med drugim tudi slovenski tekmovalki Teja Gregorin in Vesna Fabijan.

    Glavna prednost tega čevlja je, da kar najbolje prenaša silo noge na smučko – s čim manjšo izgubo energije. Odlikujejo ga ergonomski volumen, ustrezen flex, odlična torzijska stabilnost, preprosto obuvanje in sezuvanje, inovativen sistem zavezovanja ter lahkost. Pomemben del oblikovalskega pristopa zavzema stremljenje k oblikovanju izdelka, ki je prepoznaven, atraktiven in prežet s tekmovalnim duhom.

    Nova generacija tekmovalnih čevljev

    Z letošnjo smučarsko sezono bo čevelj Elite ESK PRO zamenjala nova generacija tekmovalnih čevljev ELITE 2.0, s katerim je, po mnenju mnogih tekmovalcev, Alpina naredila pomemben korak naprej in ohranila svoj vodilni položaj v izdelovanju smučarske opreme na svetovnem trgu.

    Čevelj Elite 2.0 je inovativen in korak pred konkurenco v  vseh pogledih. Glavna inovacija so novi karbonski deli »Active Edge Carbon«, ki zagotavljajo potrebno oporo in so hkrati tudi zelo lahki. Na kritičnih mestih so mehkejši, zaradi česar je zmanjšana možnost, da bi čevlji tekača ožulili. Alpina bo kot prvi proizvajalec s tovrstno rešitvijo ohranila svoj vodilni položaj na trgu.  Druga novost je dvodelni podplat, kjer sta le konica in petni del plastična, vmesni del pa je iz karbona. S tem je teža čevlja še dodatno zmanjšana. Opetnik in spodnji podplatni del karbona sta v enem kosu, zato je torzijska trdnost večja.