Novice

 • Srebrno priznanje za inovacijo

  Srebrno priznanje za inovacijo

  27.09.2012

  V sredo, 26. septembra  2012, je Gospodarska zbornica Slovenije, na Brdu pri Kranju,  podelila priznanja za najboljše inovacije na državni ravni. Častni gost letošnje podelitve 10. nacionalnih priznanj GZS za inovacije je bil dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije. 

  Alpina je za otroški čevelj za smučarski tek, DUO, prejela Srebrno priznanje za inovacijo. Nagrajena inovacija je nastala v letu 2011, pri projektu pa so z znanjem in dolgoletnimi izkušnjami  sodelovali alpinini strokovnjaki s področja razvoja  zimske športne obutve Janez Novak,  Marta Žust, Irena Strel in Bojan Poljanšek.

  Priznanje za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Poleg zlatih, srebrnih in bronastih priznanj ter diplom je bila letos prvič podeljena tudi nagrada "glas ljudstva" za najboljšo inovacijo po mnenju javnosti.

   

  DUO, OTROŠKI ČEVELJ ZA TEK NA SMUČEH

  Sama zgradba tekaške obutve je dokaj nerodna za hojo, kar predstavlja največjo težavo predvsem pri najmlajših. V Alpini se je rodila inovativna ideja,  ki odpravi težavo nenehnega preobuvanja pri otrocih. Razvili so nov otroški tekaški čevelj, ki je, za razliko od vseh ostalih tekaških čevljev na tržišču, sestavljen iz dveh delov – iz zunanjega in notranjega čevlja. Zunanji čevelj nima vezalk in se zapenja  samo z velkro trakom in zadrgo. Notranji čevelj pa je izdelan iz posebnega filca, ki omogoča zelo hitro sušenje in  izredno toplotno izlolacijo. Na spodnjem delu notranjega čevlja je nalepljena posebna guma, ki omogoča prosto hojo smučarja v notranjih prostorih, samo z notranjim čevljem. Oba dela sta narejena tako, da se notranji čevelj  zelo hitro in preprosto s stopalom vred izvleče iz zunanjega čevlja oz. obuje nazaj, kar je še posebej pomembno pri najmlajših. Notranji čevelj je v petnem delu še dodatno oblazinjen, kar omogoča tudi  izredno dober oprijem v predelu pete. Boljši oprijem v peti pa je bistvenega pomena tako pri teku na smučeh kot pri hoji.   

  Čevelj za tek na smučeh »DUO« je prvi  tekaški čevelj s posebnim izvlečnim notranjim čevljem. Dizajn in zgradba zunanjega čevlja omogočata  enostavno sezuvanje in obuvanje notranjega čevlja, tako da to brez težav izvede otrok sam. Posebna gumijasta zaščita podplata notranjega čevlja, omogoča samostojno hojo kar z notranjim čevljem.