Novice

  • Iz Ljubljane na Triglav, od zore do mraka

    Iz Ljubljane na Triglav, od zore do mraka

    20.07.2018

    Ljubljana, 15. julij 2018 - Tomo Šarf, prvi mož slovenskih gorskih tekov in generalni sekretar  svetovne zveze za gorske teke,  je opravil preizkus vzdržljivosti na že tradicionalni poti iz Ljubljane na Triglav. S kolesom in peš mu je uspelo v pol dneva.

     

    Že četrtič na preizkušnji 

    Leta 1987 se je Tomo skupaj s tremi prijatelji lotil izziva – s kolesi in peš iz Ljubljane na vrh Triglava in nazaj. Takrat je četverica skupaj štela 100 let. Po osemindvajsetih letih so ta podvig ponovili in kot kaže, ni bilo zadnjič, saj so v nedeljo, 15. julija, že četrtič krenili na isto pot. Tokrat je Tomo zbral  ekipo devetih sodelavcev, ki jih poleg službe povezuje ljubezen do zdravega  duha v zdravem telesu, mladostna zagnanost in strast  do aktivnega življenja. »Ne gremo tekmovat, ampak uživat,« je ob srečanju v Alpini, kjer je izbiral obutev za svoj podvig, povedal Tomo Šarf. »Vzeli si bomo čas za malico in počitek. Pomembno je, da bomo hodili skupaj in skupaj prišli v cilj.«

    Eno leto priprav 

    Možje, ki so se celo leto pripravljali na podvig, večkrat tudi na skupnih treningih,  so na pot preizkušnje krenili ob 4. uri zjutraj. Zadali so si, da bodo traso opravili predvidoma v 13 urah, od sončnega vzhoda do zahoda. »Ob 19. uri imamo naročeno večerjo v Tacnu,« je povedal idejni vodja odprave, Tomo Šarf. S kolesom jih je pot vodila iz Tacna skozi Medvode, Kranj, Naklo, na Črnivec, skozi Bled, Gorje in Radovno – vse do Krme. Zadnjih sedem kilometrov po dolini Krme so zaradi makadama odpeljali z gorskimi kolesi. Proti Triglavu so se odpravili po markirani planinski poti iz Krme, preko planine Zgornja Krma mimo koče Planika.

    Cilj ni tekmovanje

    Kljub temu, da cilj odprave ni bilo podiranje rekordov, so bili nadpovprečno hitri. Po planinskih normativih se hodi iz doline na vrh šest ur, deveterica strastnih športnikov pa je v tem času morala priti na vrh in nazaj v dolino. In to jim je tudi uspelo. Sliši se razburljivo, vendar pa je za tak podvig vendarle potrebna dobra pripravljenost. Šarf zase pravi, da rad kombinira različne športe, od teka na smučeh, gorskega kolesarjenja do teka in hoje v hribe. Skozi celo leto obiskuje gore, predvsem tiste manj obljudene.