Novice

 • Alpina prejela dve srebrni priznanji za inovacije 2012 v gorenjski regiji

  Alpina prejela dve srebrni priznanji za inovacije 2012 v gorenjski regiji

  04.06.2013

  Gospodarska zbornica Slovenije, Območna zbornica za Gorenjsko, je letos že enajstič podelila priznanja najboljšim regijskim inovatorjem. Priznanja najboljšim inovacijam na regionalni ravni predstavljajo najvišje priznanje inovativnim dosežkom podjetij. Med najbolj inovativnimi gorenjskimi podjetji je tudi Alpina, ki verjame, da je treba razvijati nove izdelke in inovacije ter s tem dvigovati konkurenčnost izdelkov Alpina doma in po svetu.

  Alpina je prejela srebrno priznanje za pohodni čevelj VENTO in za sistem za 3D merjenje stopala med gibanjem. Pri projektu VENTO so sodelovali alpinini razvojniki in tehnologi Gašper Eniko, Irena Gluhodedov, Helena Rupnik, David mlakar in Stana Cigale Slabe. Inovacija sistema za 3D merjenje stopala med gibanjem pa je nastala v sodelovanju Alpine in Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani. Vodja projekta v Alpini je Boštjan Novak  zunanji sodelavec pa Matija Jezeršek (Fakulteta za strojništvo – Univerze v Ljubljani).

  Kolekcija VENTO je treking obutev namenjena za lažje vzpone in hojo po mestu. Namen razvoja kolekcije je bil izdelati obutev, ki jo lahko uporabnik uporablja na rekreativnih pohodih v naravi in tudi na sprehodih po bližnjih mestnih stranpoteh. Notranji volumen obutve je izdelan tako, da obutev ustreza praktično vsem oblikam stopal. S pomočjo VCP plošče se lahko obutev prilagaja tudi osebam, ki imajo levo in desno stopalo različno. Lahka in prožna kombinacija gumijastega Vibram podplata in poliuretanskega podplata še dodatno blaži udarce med hojo in zmanjšuje težo gotove obutve, medtem ko vgrajena membrana in povsem nova tehnologija brizganja podplata omogočata ustrezno nepremočljivost obutve.

  Alpina je v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo, Univerze v Ljubljani, razvila povsem nov laserski merilnik za merjenje spreminjanja oblike stopala med hojo in tekom po ravnih in po različnih naklonih. Oblika stopala je v statični obliki že dobro raziskana (med drugim se je tudi v Alpini razvil lastni merilnik za merjenje statične oblike stopala), medtem ko razvoj tehnologij merjenja še do pred kratkim ni omogočal kakovostnih meritev objektov, ki hitro spreminjajo obliko (v tem primeru stopala). S pomočjo rezultatov raziskave se bo tako boljue spoznala dinamika spreminjanja oblike bosega in obutega stopala ter medsebojna interakcija stopala in obutve med nošnjo. Pridobljene rezultate se bo najprej uporabilo za raziskovalne namene ter za oblikovanje obutve v tekmovalni službi, pozneje pa tudi za razvoj obutve za ostalo kolekcijo.

  Vsem inovatorjem čestitamo in jim želimo veliko ustvarjalnih idej v prihodnje!