Novice

  • Alpina obeležila sedemdeset let delovanja

    Alpina obeležila sedemdeset let delovanja

    23.05.2017

    V petek, 19. maja 2017,  je žirovska Alpina slavnostno obeležila sedemdeset let delovanja. Ob praznovanju je  tamkajšnje zaposlene z obiskom počastil predsednik državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez. Na slovesnosti vodilnega proizvajalca smučarsko tekaške obutve pa  nista manjkala niti najuspešnejša slovenska biatlonca Jakov Fak in Klemen Bauer, ki z Alpino že več let ustvarjata izjemne športne uspehe na svetovnih tekmovanjih.   

     

    Zgodba o Alpini se je začela pred 70 leti, ko so žirovski čevljarji, združeni pod imenom  Tovarna čevljev Žiri,izdelali prvi žirovski 'gojzar'. Od začetka do danes je šlo podjetje skozi spremembe, ki so mu omogočile obstoj na domačem in globalnem tržišču. V Alpina so leta 1980 pričeli obutev izvažati na globalne trge, leta 2001 so pričeli z nujno potrebno globalizacijo proizvodnje. Danes skupina Alpina združuje 1450 zaposlenih doma in po svetu, od tega 324 v matičnem podjetju v Žireh. Največja moč blagovne znamke Alpina je v tem, da ji je v sedemdesetih letih uspelo ustvariti in ohraniti vodilni položaj v svetu  na področju smučarsko tekaške obutve. To priznavajo številni najboljši športniki po svetu, ki osvajajo najvišja odličja na svetovnih tekmah. Slovenska predstavnika alpinine tekmovalne ekipe Jakov Fak in Klemen Bauer sta skupaj z obletnico Alpine proslavila tudi del svojih športnih uspehov. »Vesel in ponosen sem, da sem lahko del zgodbe Alpine«, je ob slovesnosti poudaril Jakov Fak.  Oba vrhunska biatlonca Alpini namreč priznavata vrhunsko kakovost in inovativnost  tekmovalnega čevlja za smučarski tek.

    Ni naključje, da so praznovanje slavnostnega jubileja umestili v osrčje žirovske tovarne, natančneje v zapuščeno industrijsko halo, kjer so še ne dolgo nazaj nastajali vrhunski izdelki. Prav v tej hali bo namreč v nadaljevanju zaživela nova  poslovalnica Alpina, ki bo združila bogato čevljarsko tradicijo s sodobno nakupovalno izkušnjo

    »Pot po kateri bo Alpina stopala v prihodnosti bo dinamična, inovativna, globalna, razvojno naravnana in hkrati odgovorna do ljudi in okolja,« je ob jubileju povedal direktor Bojan Gantar. In kot vse kaže, so že pogumno krenili v nove razvojne projekte, saj prihodnost Alpine vidijo prav v inovativnih in oblikovno dovršenih izdelkih, ki bodo omogočili vstop na nova tuja tržišča. Prihod popolnoma nove 'outdoor' kolekcije 'Light hiking' obutve napovedujejo v letu  2019.  V prvi polovici leta je že stekla tudi krepitev položaja maloprodajne mreže v Sloveniji in drugih trgih bivše Jugoslavije.

     

    V Alpini imajo poleg obletnice še en dober razlog za veselje, saj se rezultati poslovanja Alpine izboljšujejo. Velika udeležba zaposlenih na slavnostnem dogodku pa je pokazatelj, da eno leto po protestih pred tovarno, v podjetju ponovno vladata optimizem in vera v uspeh. Oboje je ključnega pomena, saj vodstvo poudarja, da  razvoj podjetja in izboljšanje poslovnih rezultatov lahko dosežejo  z visoko motiviranimi in inovativnimi sodelavci.