Novice

 • DESETE OLIMPIJSKE IGRE ZA ALPINO

  DESETE OLIMPIJSKE IGRE ZA ALPINO

  14.02.2018

  Z OLIMPIJSKIMI ZMAGOVALCI SI  JE ALPINA UTRLA POT NA SVETOVNI VRH 

   

  Žiri, 9.2. 2018 – Začenjajo se 23. zimske olimpijske igre v  južnokorejskem Pjongčangu, ki so za žirovsko Alpino, opremljevalca vrhunskih  športnikov, že desete po vrsti. Olimpijske igre so od leta 1984 do danes zelo pomembno vplivale na razvoj blagovne znamke Alpina in njenih vrhunskih izdelkov.S konstantnim vlaganjem v razvoj in industrijsko oblikovanje tekmovalnega čevlja je Alpini uspelo obdržati sloves najboljšega proizvajalca tekaške obutve na svetu in danes opremlja približno tretjino vseh tekmovalcev  svetovnega pokala ter približno sedemdeset olimpijcev v treh disciplinah.  

  Prvič na olimpijske igre v Sarajevo 

  Zgodba se je začela leta 1984, ko so se predstavniki žirovske tovarne Alpina in smučarji takratne jugoslovanske reprezentance udeležili prvih zimskih olimpijskih iger v Sarajevu.  Alpina je bila takrat eden izmed glavnih sponzorjev olimpijade, ki so se je udeležili predvsem zaradi želje po novih poslovnih priložnostih, s pomočjo katerih bi kakovostno obutev lahko še bolje predstavili in prodali  v tujino. Že takrat so bili smučarski čevlji Alpina cenjeni v svetu in Alpinini tekmovalci so že dosegali mednarodne uspehe. Razvoj športne opreme je v svetu postajal vse hitrejši  in Alpina si je svoj delež na trgu izborila predvsem z inovativnimi, kakovostnimi izdelki. To je bilo obdobje, ko je Alpina na leto izdelala dva milijona parov letno in zaposlovala dva tisoč ljudi, kar je bilo tudi največ v sedemdesetletni zgodovini podjetja.

  Prvo zlato medaljo na olimpijadi je Alpini pritekel Norvežan

  Štiri leta kasneje, na olimpijskih igrah v Calgaryju, je v Alpininih čevljih poleg smučarjev prvič nastopil tudi biatlonec Jure Velepec. Leta 1992 pa je Alpina na olimpijskih igrah v Albertvillu opremljala tekmovalce v treh disciplinah in sicer alpskem smučanju, biatlonu in teku na smučeh. Deset let po prvih olimpijskih igrah za Alpino, so bili najboljši tekmovalci na svetu enotnega mnenja, da ima Alpina vrhunski tekaški čevelj, ki se lahko postavi ob bok vsej svetovni konkurenci. Po količini prodanih tekaških čevljev je bila Alpina na norveškem trgu že takrat vodilna, zato se je v tem obdobju Alpinini tekmovalni ekipi pridružilo nekaj najboljših norveških tekmovalcev. Prvo zlato medaljo na olimpijskih igrah je Alpini pritekel prav Norvežan Thomas Alsgaard.

  Ključno je stalno vlaganje v razvoj in industrijsko oblikovanje 

  Po letu 2000 so v Alpini začeli vlagati v industrijsko oblikovanje inovativne in tehnično dovršene športne obutve in kmalu je tekmovalni tekaški čevelj Alpina racing CL prejel prvo oblikovalsko nagrado. S tem čevljem so leta 2002 v Salt Lake Cityju, ko je bila Alpina uradni pokrovitelj slovenske olimpijske reprezentance, vrhunski tekači in biatlonci osvojili dve medalji. Alpinini tekmovalni ekipi so se takrat pridružili številni najboljši športniki, v segmentu tekaške obutve pa je žirovsko podjetje dosegalo 32 odstotni svetovni tržni delež. »Alpini je po letu 2002 postopoma  uspelo utrditi svoj položaj v močni konkurenci opremljevalcev karavane smučarskega teka in biatlona, predvsem s pomočjo vrhunskega tekmovalnega čevlja, ki je bil že takrat korak pred konkurenco,« se napredka spominja dolgoletni produktni vodja  Janez Novak.

  Četrtino tekmovalcev v svetovnem pokalu

  S konstantnim vlaganjem v razvoj in industrijsko oblikovanje so utrjevali svoj položaj vse do leta 2010, ko so v konkurenci šestih opremljevalcev,  opremljali kar četrtino vseh tekmovalcev svetovnega pokala v teku na smučeh in biatlonu.  Na olimpijskih igrah v Vancouvru so športniki v prepoznavnih rdečih čevljih nanizali skupno  kar dvajset odličij, najbolj uspešen med njimi je bil Norvežan Petter Northug z dvema zlatima, eno srebrno in eno bronasto medaljo. Ta olimpijada je bila pomembna tudi za Slovenijo, saj je kraljica smučarskega teka Petra Majdič osvojila prvo tekaško olimpijsko  medaljo za Slovenijo.

  Za Alpino rekordne igre v Sochiju

  Ob začetku zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu se v Alpini ponosno spominjajo izjemnih uspehov iz Sochija, ko so Alpinini športniki nanizali rekordnih 35 odličij. Najuspešnejši so bili Marcus Hellner, Johan Olsson, Ingvild Flugstad Oestber in Emma Wikken, Vesna Fabjan pa jeosvojila  bron v sprintu.

  Na olimpijskih igrah 2018 sedemdeset športnikov v čevljih Alpina

  23. zimske olimpijske igre v  južnokorejskem Pjongčangu so za Alpino že desete po vrsti. Na tekmovališčih bo v treh disciplinah z Alpininimi čevlji tekmovalo približno sedemdeset  športnikov. »V ženski konkurenci teka na smučeh ima tekmovalna ekipa Alpine največ  'olimpijskih upov' za odličja v švedski reprezentanci, s Charlotte Kalla in Stino Nilsson na čelu. V moški konkurenci pa sta največja aduta Marcus Hellner ter Alexey Poltoranin. V biatlonu lahko krojita olimpijski vrh  Ondrej Moravec in Dominik Landertinger ter poljski tekmovalki Nowakovska in Hojnish,« napoveduje Vasja Rupnik, vodja tekmovalne službe v Alpini.

  Na olimpijskih igrah je pomembno sodelovati, ne zmagati, vendar pa so za žirovsko podjetje izjemni uspehi vrhunskih športnikov kljub temu potrditev, da je nova generacija oblikovno dovršenega in tehnično naprednega  tekmovalnega čevlja ponovno korak pred svetovno konkurenco. Le ta bo spremljal Alpino in vrhunske športnike na poti do novih uspehov v prihodnje.